LOGIN

In conditiile dezvoltarii economice, politice, sociale a societatii, invatamantul, suportul formarii de specialisti, dar si de mentalitati, isi modifica activitatile printr-o permanenta adaptare la cerintele si solicitarile economiei de piata si a realitatilor sociale.

Este cunoscut ca pe plan international, in tarile dezvoltate, una din problemele legate direct de cresterea economica este pregatirea specialistilor, care trebuie sa se realizeze pe toata perioada vietii active. In aceste conditii, mediul educational universitar, este chemat sa dezvolte forme specifice de pregatire cunoscute sub denumirea Pregatire Profesionala Continua.

La noi in tara, industria constructiilor si in special domeniul rutier se gaseste intr-o permanenta evolutie sub mai multe aspecte: Dezvoltarea si implementarea noilor tehnologii;
- Modificari rapide ale pietii cererii si ofertei;
- Cerinte noi asupra deciziilor manageriale;
- Mobilitati ale fortei de munca;
- Angajatorii solicita forta de munca care sa posede competente in pregatirea profesionala.

Din conditiile aratate mai sus, se desprinde ideea realizarii pentru domeniul rutier, a unui Sistem de Pregatire Profesionala Continua, care sa creeze cadrul in care se pot solutiona in cea mai mare parte solicitarile industriei legate de pregatirea profesionala a personalului (competenta profesionala).

In termeni generali, Pregatirea Profesionala Continua include:
- Imbunatatirea competentelor existente;
- Intretinerea competentelor existente;
- Dezvoltarea de noi competente.

In esenta, sistemul care se doreste sa se implementeze urmareste pregatirea continua a personalului pe parcursul vietii active prin diferite forme:
- Studiu individual;
- Experienta dobandita / dovedita la locul de munca;
- Invatamant deschis / flexibil;
- Invatamant la distanta;
- Cursuri scurte de formare continua;
- Invatamant electronic prin utilizarea facilitatilor Internetului.

Din punct de vedere managerial, este absolut necesar ca factorii de decizie care doresc dezvoltarea unui Sistem de Pregatire Profesionala Continua sa fie permanent implicati in procesul decizional si in egala masura sa dispuna mobilizarea resurselor financiare necesare fara de care actiunea nu poate fi realizata.

Pregatirea Profesionala Continua este un proces care trebuie dezvoltat in sistem de parteneriat intre unitatile interesate. In acest proces unitatile de invatamant superior pot contribui cu expertiza profesionala de care dispun, cu baza materiala specifica, reprezentand parteneri valabili in actiunea propusa.

Asociatia Profesionala de Drumuri si Poduri este direct implicata in sustinerea procesului de pregatire profesionala continua prin intermediul unitatilor de invatamant superior de specialitate din tara. In acest sens, la nivelul Consiliului National coordonarea acestei forme de pregatire este realizata prin Comisia de Pregatire Profesionala, coordonata de Conf. Univ. Dr. Ing. Valentin ANTON.

Actualmente, cursurile de Pregatire profesionala continua se desfasoara sub diferite forme:
- Invatamant la distanta;
- Cursuri de scurta durata 3-5 zile;
- Cursuri post-universitare;
- Studii aprofundate.

Aceste forme de invatamant sunt organizate de catre Centrele Universitare din: Bucuresti, Timisoara, Cluj, Iasi. De asemenea, se organizeaza cursuri de scurta durata si de catre Cestrin.

Subiectele propuse pentru pregatire precum si detalii privind organizarea cursurilor se gasesc in brosura anexata prezentei: \"CURSURI DE PREGATIRE PROFESIONALA CONTINUA\" - editia 2003.

In cazul in care exista solicitari pentru subiecte diferite, se pot face demersuri pentru organizare de cursuri noi, la Comisia de Invatamant a A.P.D.P.

In vederea inscrierii la cursuri prezentam alaturat unitatile de invatamant si de cercetare care organizeaza forme de pregatire profesionala continua agreate de catre A.P.D.P.

Asteptam cu interes mesajele dumneavoastra!

Presedinte A.P.D.P. Romania
Prof. Gheorghe Lucaci

Comisia de invatamant A.P.D.P.
Conf.dr.ing. Valentin ANTON

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!